Popboks - Festivalu evropskog filma Palić Ministarstvo kulture odobrilo osam puta manje para [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 10.06.2013. 16:48

Festivalu evropskog filma Palić Ministarstvo kulture odobrilo osam puta manje para

Pored programa i gostiju koji će se pojaviti na jubilarnom 20. međunarodnom festivalu evropskog filma Palić, glavna tema konferencije za novinare bila su novčana sredstva koje je Ministarstvo kulture dodelio Festivalu, a koja su osam puta manja u odnosu na ranije godine.

Vlada Živanović

„Ministarstvo kulture nam je ove godine dodelio 1,3 miliona dinara što je osam puta manja cifra u odnosu na dosadašnje finansiranje. Subotica je ove godine izdvojila deset odsto više sredstava u odnosu na prethodnu (uključujući 2 miliona više za nabavku opreme), dajući novac i za završetak mnogih infrastrukturnih objekata koji su neophodni za održavanje Festivala. Pokrajina je dala 20 odsto više sredstava, plus tri miliona dinara za opremu koja je neophodna, što je ukupno čak 50 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Kako to da država nema sredstva, a pokrajina i grad imaju? Ovogodišnji budžet iznosiće 170.000 evra, što je tri puta manje od Festa, šest puta manje od Pule, a 10, 12 ili 13 puta manje od Sarajevskog festivala. Najveći budžet u iznosu od 400.000 evra imali smo 2008. godine“, zaključio je Perović upućujući Ministarstvu kulture apel „da ne napušta protokol o sufinansiranju koji je potpisan sa gradom Suboticom, pokrajinom Vojvodinom i Otvorenim univerzitetom“, kao i da „odobri dodatna sredstva za nesmetano održavanje Festivala“.

 

Direktor festivala Radoslav Zelenović upozorio je na posledice koje će Festival Palić osetiti u slučaju da ne dobije više sredstava, naglašavajući da su organizatori još u januaru od Ministarstva kulture dobili garanciju da će dobiti očekivana sredstva.

 

Ovakav festival se planira deset meseci, a ne mesec dana unapred. Ove godine je pozvano čak 150 gostiju i bilo bi neozbiljno i nedogovorno da se sada taj broj zvanica redukuje. Svi smo mi deklarativno za Evropu, a ispada da ova manifestacija koja postoji 20 godina i koja se odnosi na evropski film mora da se reducira umesto da se unapređuje“, rekao je Zelenović.

 

Programski direktor Festivala Miroslav Mogorović najavio je da će nagradu Aleksandar Lifka ove godine dobiti ruski režiser Nikita Mihalkov i jedan od najvećih srpskih filmskih stvaralaca Emir Kusturica, kao i da su obojica potvrdili svoj dolazak na Palić. On je dodao i to da će festival otvoriti Kongres, ostvarenje Ari Folmana, kao i da će konačan program biti poznat u narednih deset dana.

 

Predsednik Saveta Festivala Branislav Lečić konstatovao je u izjavi za Popboks da je “ekipa ljudi koja organizuje Festival veoma žilava s obzirom na to da mađioničarskim trikovima uspeva da godinama unazad održi zavidan nivo i dovede eminentne goste na Palić”.

 

“Festival će preživeti, ali će se sigurno nešto redukovati u njegovom programu ako ne dobije neophodna sredstva. Nije to tema. Prava tema je što se kultura marginalizuje i što kao i uvek predstavlja u raspravi kao neki luksuz. Ja sam uvek, pa čak i kao ministar kulture u vladi Zorana Đinđića, govorio da je kultura osnova, da je ona baza, a ne nadgradnja. Ne kažem da treba finansirati sva kulturna dešavanja, ali mora da se napravi strategija šta je u krizi jako važno i šta je neophodno sačuvati kao žilu kucavicu, kao identitet jedne zemlje. To je sveća koja mora da gori. Svi mi zajedno, kulturni radnici, ne treba da potpadnemo pod uticaj da se možda međusobno trvemo oko sredstava. To možda pokazuje neki naš egoizam, nedostatak svesti o vremenu u kome živimo. Bilo bi suludo da neko ko je dobio i ima sredstva se oseća superiorno, kao i obratno da onaj koji nije dobio mrzi ovoga što ima. To nije put lečenja i izlaska kulture iz krize. Moramo da postavimo granicu dokle sme da se dozvoli da se finansijsko atakovanje odražava na kulturu. To mora da nas probudi da kao i svi drugi u demokratskim zemljama odbranimo svoje pravo”, zaključio je Lečić.

Ovogodišnji festival evropskog filma Palić održaće se od 13. do 19. jula. Jedanaest programskih celina u okviru kojih će se ove godine prikazivati filmovi su: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi turski film, Novi mađarski film, Evropa i hrišćanstvo, Ekološki dokumentarci, Palićki pobednici i Dečji program.

 Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.